Responsive webdesign

Je hoort het overal: responsive webdesign. Maar wat is responsive webdesign juist? Is dat nu echt zo belangrijk? Waarom zou ik het doen voor mijn website of webshop en wat zijn de voordelen?

Wat is responsive webdesign?

Met responsive design maak je een website die zowel op desktop als op een smartphone of tablet optimaal te gebruiken is. De site past zich automatisch aan, aan de schermgrootte en het toestel van de gebruiker, waardoor die steeds de best mogelijke surfervaring heeft. Je hebt dus ook geen aparte mobiele website nodig.

Tip:  Je hoeft geen smartphone of tablet te hebben om het effect van een responsive site te zien. Versmal je browservenster aan een van de hoeken en zie wat er gebeurt met de website. Responsive sites passen zich automatisch aan, aan de grootte van het browservenster. Probeer het eens met deze website. 

Waarom die focus op mobiele toestellen?

Mobiele toestellen (tablets en smartphone) winnen steeds meer aan belang. Uit onderzoek van de Belgische overheid blijkt dat steeds meer gezinnen beschikken over een tablet en een smartphone met mobiele internetverbinding. Een kwart van alle Belgische gezinnen hebben een tablet en dit aantal stijgt maand na maand. Er worden ook meer mobiele toestellen verkocht dan laptops of desktops. Hierdoor stijgt het aandeel van het aantal bezoekers met een mobiel toestel. Een responsive website is een kostenefficiënte manier om ook deze bezoekers een optimale surfervaring te geven, zodat ze niet gefrustreerd raken en naar de concurrentie gaan.

Hoe weet ik dat de bezoekers van mijn website een mobiel toestel gebruiken?

Met onze Piwik web analytics kan je perfect zien hoeveel bezoekers er via mobiele toestellen op je website komen. Je kan zelfs zien of ze met een tablet of smartphone surfen en in detail met welk toestel. Enkel klanten van Amazing Things krijgen deze beveiligde rapporten te zien.

Als je alles in een makkelijker overzicht wilt om snel evoluties op te volgen, dan hebben we een dashboard voor jou. Met dit dashboard kan je in één oogopslag alle informatie over de bezoekers met mobiele toestellen zien, vanwaar deze bezoekers komen en wat hun bijdrage is aan de omzet van de website.

Voordelen van een responsive site

Een responsive site heeft, naast dat het toegankelijk is voor gebruikers, ongeacht welk toestel ze gebruiken, nog 2 andere voordelen:

Beheer

Een responsive site is makkelijker te beheren dan een website met een aparte mobiele site. Je hoeft alles maar één keer in te voegen en aan te maken en het CMS past de website automatisch aan. Updates moeten ook maar één keer doorgevoerd worden. Hierdoor moet je maar 1 website beheren in plaats van twee. 

SEO

Responsive sites hebben ook heel wat voordelen voor je zoekmachine marketing. Doordat alles op één site staat, heb je veel minder kans dat Google of andere zoekmachines je mobiele site gaat aanzien als duplicate content, waardoor je lager gaat scoren in zoekmachines. Hierdoor moeten zoekmachines ook alles maar één keer te indexeren. Google zelf is grote voorstander van responsive websites en raadt iedereen aan om dit te gebruiken.

Tijd om uw website te laten converteren naar een responsive design!